Pierś z kurczaka można robić na różne sposoby.. gotowana, na parze, smażona no i moja ulubiona forma pieczona w piekarniku. 🙂 Odpowiednie przyrządzenie pieczonego mięsa gwarantuje wyrazisty smak, a dodatkowo mięso jest bardzo soczyste i kruche. Samo wykonanie nie jest pracochłonne, za to najwięcej czasu zajmuję nam oczekiwanie na nasze obiadowe wypieki 🙂

Przedstawiam Wam moją propozycję na pieczone mięso z piersi z kurczaka. 🙂

Przygotujcie:

  • pierś z kurczaka,
  • ulubione przyprawy: papryka, sól, pieprz, czosnek, oregano,
  • 60 g masła,
  • 100 ml – 200 ml bulionu warzywnego albo rosół.

Przyrządzenie:

  1. Pierś z kurczaka dokładniej umyj, oczyść i wysusz papierowym ręcznikiem. Pierś pozostaw w całości.
  2. Mięso przyprawiamy z każdej strony i odstawiamy na pół godziny, aby się trochę przegryzło.
  3. W naczyniu żaroodpornym kładziemy naszą pierś, w małych kawałkach z każdej strony dorzucamy masło i wlewamy bulion – ale tak, aby przyprawy się nam nie spłukały. 😉 Wystarczy polać do 1 cm bulionu, dzięki temu bulion będzie parował, a nasze mięso nie będzie suche.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni z termoobiegiem, wrzucamy nasze mięso i pieczemy 1 godzinę. Dodatkowo co 20 minut polewamy nasze mięso sokami puszczonymi z naczynia żaroodpornego.
  5. Po upływie godziny dla pewności wsadzam widelec, albo wykałaczkę do piersi z kurczaka, jeżeli gładko wchodzi i wychodzi to znak, że mięso mamy gotowe, jeżeli nie to jeszcze pieczemy przez 5-10 minut.

Pieczona pierś z kurczaka idealnie pasuje do sałatek, obiadów, a nawet do domowych kanapek “ala subway”. 😉

A Ty co wybierasz? 🙂 Jak podasz swoją pieczoną pierś z kurczaka? 🙂

Kochani, życzę smacznego..! 🙂

Pieczona soczysta pierś z kurczaka Gonić Marzenia

omentarze

  1. Często robię pieczone mięso. Kurczak robi się bardzo szybko. To tym bardziej mi to odpowiada. Twój przepis jest zbliżony do mojego

Odpowiedz do Anna Cancel Reply