Dla mnie sernik z białą czekoladą i masą kajmakową jest numerem 1. 🙂 Jest bardzo puszysty, delikatny, aksamitny i rozpuszcza się w ustach – dosłownie. 🙂 Idealny nie tylko na Wielkanocny stół – idealny na każdą okazję! Musicie spróbować go koniecznie. 🙂

No to do dzieła, przygotujcie:

  • 150 g herbatników maślanych (moje ulubione z biedronki ;)),
  • 70 g rozpuszczonego masła,
  • 1 kg masy serowej,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • tabliczka białej czekolady,
  • 3/4 szklanki cukru (ja używam drobnego),
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego,
  • 100 g śmietany kremówki 30%,
  • 400 g masy kajmakowej (1 puszka).

Składniki są? 🙂 Zaczynamy! 🙂

  1. Ser i śmietankę wyjmujemy z lodówki wcześniej – do lekkiego ogrzania.
  2. Herbatniki kruszymy i mieszamy z masłem. Wylepiamy spód tortownicy i pieczemy ok. 10 minut w 190 stopni z termoobiegiem i odstawiamy do schłodzenia.
  3. Ucieramy masę serową z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy.
  4. Kolejno dodajemy nie ubitą śmietankę kremówkę i ponownie miksujemy. Ucierając naszą masę cały czas, po kolei dodajemy jeszcze po jednym jajku.
  5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ją schładzamy i dodajemy do niej 2 łyżki masy serowej i mieszamy – dzięki temu nie zrobią się nam grudki; następnie masę czekoladową dorzucamy do sera i miksujemy.
  6. Naszą masę wykładamy na herbatnikowy spód , wyrównujemy powierzchnie. Sernik pieczemy 50-60 min w 160 stopniach z termoobiegiem (-> sernik ma być ścięty a nie upieczony). Nasze wypieki studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez 1 godzinę, a następnie kładziemy na blat, aby ostudzić do temperatury pokojowej, a jak już osiągniemy temperaturę pokojową, serniczek wrzucamy na parę godzin do lodówki.
  7. Po paru godzinach wyjmujemy sernik i nakładamy masę kajmakową, a następnie wrzucamy ponownie do lodówki na parę godzin.

I gotowe. 🙂

Wygląda niesamowicie apetycznie, prawda? 🙂

Smacznego Kochani! 🙂

Napisz komentarz