Czy o tej porze roku może być coś lepszego niż tradycyjne pierogi z jagodami? 🙂

Co roku jak tylko widzę na rynku świeże jagódki, kupuje od razu 2 duże słoiki i działam do późna w kuchni, aby zrobić zapasy na cały rok. 😉

Tradycyjne pierogi z jagodami i śmietaną

Składniki:

  • 250 g ciepłej wody + dodatkowa porcja do gotowania,
  • 1 jajko,
  • 20 g oleju,
  • 560 g mąki pszennej + dodatkowa porcja do oprószenia blatu ,
  • sól do gotowania pierogów,
  • 350 g jagód,
  • 4 łyżki cukru + plus dodatkowa porcja do posypania pierogów,
  • śmietana 18%.

Przygotowanie:

  • Do miski wlać wodę, dodać jajko, olej i mąkę przesianą przez sitko i ugniatać ciasto do uzyskania jednolitej masy – jak masa jest za lepka, dodaj trochę mąki,
  • jagody, cukier wsypać do drugiej miski i wymieszać,
  • blat oprószyć mąką, następnie ciasto podzielić na 3 części i po kolei każdą część rozwałkować na grubość ok. 3 mm i dużą szklanką wyciąć krążki – w między czasie obsypując blat i wałek mąką,
  • do każdego krążka włożyć 1 łyżkę jagód z cukrem i zlepić brzegi dokładnie je dociskając,
  • pierogi wrzucać do osolonej, wrzącej wody, gotować ok. 3 min od wypłynięcia na powierzchnię.

Idealnie smakują pierogi na ciepło ze śmietaną, posypane delikatnie cukrem. 🙂

Tradycyjne pierogi z jagodami i śmietaną

omentarze

Odpowiedz do Roksana www.kopanina.pl Cancel Reply