Zaczyna się magiczny przed świąteczny czas! U nas w domku przygotowania do świąt zaczęły się już jakiś czas temu. 😉 Jedną z obowiązkowych naszych wspólnych czynności to oczywiście pierniczki świąteczne. 🙂 W tym roku zainspirowałam się przepisem z cukierni Lidla Pawła Małeckiego. 🙂 Wyszły znakomicie! 🙂 🙂 🙂

Przygotujcie:

  • 250 g miodu
  • 250 g cukru brązowego (trzcinowego)
  • 100 g masła
  • 600 g mąki pszennej (typ 450)
  • 10 g przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 5 g sody
  • 10 g kakao
  • foremki 🙂

foremki

No to zaczynamy! 🙂

Miód wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Do dużej miski wsypujemy mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz cukier – mieszamy. Następnie dorzucamy jajka oraz rozpuszczone masło z miodem. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Uwaga! Masę owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2-3 doby.

Po wyjęciu ciasta z lodówki, w pierwszej kolejności dziele je na mniejsze kawałki (zostawiam jeden kawałek, a resztę wrzucam do lodówki – czym chłodniejsze ciasto, tym łatwiej się je rozwałkowuje). Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3 mm i za pomocą foremek wycinamy różne wzory. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem, bądź na 190-200 stopni bez termoobiegu. Gotowe pierniczki wrzucamy na blachę (na papier do pieczenia) i pieczemy w piekarniku 8 minut.

I pierniczki gotowe. 🙂

pierniczki

Dla lepszego smaku, wystroju i słodkości dekoruję nasze pierniczki polewą, lukrem oraz posypką.

Polewa:

przygotowujemy 200 ml śmietanki UHT 30%, tabliczkę czekolady (gorzka, mleczna, biała), 60 g miękkiego masła. Śmietankę zagotowujemy w garnku, kolejno dorzucamy pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszamy co jakiś czas. Po rozpuszczeniu czekolady, dodajemy masło i ponownie mieszamy.  Tak przygotowaną polewą oblewamy nasze ostudzone pierniczki.

Lukier:

przygotowujemy 1 białko jajka, szklankę cukru pudru oraz dla aromatu 2 łyżki soku z cytryny (możesz zmienić smak i kolor lukru dodając np. 2 łyżki soku do rozcieńczenia z wodą). Białko miksujemy i dosypujemy cukier puder (mało, a często), cały czas miksując dolewamy sok z cytryny, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy lukier wlewam do woreczka śniadaniowego, następnie odcinam mały kawałek rogu i dekorujemy ostudzone pierniki.

Posypki cukrowe:

można kupić praktycznie w każdym sklepie. Obecnie największy wybór posypek świątecznych mamy w sklepach Lidl. 🙂 Posypki cukrowe posypujemy na polewę i lukier od razu po oblaniu pierników.

Kolejną formą dekoracji pierników są również pisaki cukrowe Dr.Oetkera. 🙂

pierniczki

pierniczki

Po dekoracji pierniczków, odczekajcie parę godzin, dla pewności, iż polewa, czy lukier zastygły.

Gotowe pierniki wrzucamy do pudełka i zamykamy szczelnie. Pamiętajcie, iż czym dłużej pierniki leżą pod zamknięciem, tym lepiej smakują. Nie jest tajemnicą, iż pierniki na święta zazwyczaj robi się już miesiąc przed. 😉

A może chcielibyście pierniczki dać komuś w prezencie? 🙂

Kolejny przykład drobiazgu dla siebie oraz drobiazgu dla innych. 🙂

prezenty

Kochani, życzę udanych wypieków! 🙂

P.S. Jeżeli szukacie fajnych pojemników do Waszych pierniczków to zapraszam tutaj. 🙂

omentarze

  1. Pingback: Folia przezroczysta, a pakowanie prezentu – Gonić Marzenia

  2. Czy ciasto mogę trzymać dobę w lodówce? Wczoraj jedne robiłam i są twarde. Chciałabym aby te wyszły mięciutkie 🙂

    • Gonić Marzenia Odpowiedz

      Daria, ciasto możesz spróbować trzymać jedną dobę w lodówce. 🙂 Pamiętaj, że miękkość pierniczków jest również zależna od ich grubości (czym grubsze tym miększe) oraz czasu pod którym będą schowane w szczelnym pojemniczku. 🙂 Jak wolisz cieńsze pierniczki to śmiało je wrzuć do pudełeczka już dziś i zobaczysz, że na święta będą jak znalazł. 🙂 Powodzenia! 🙂

  3. Pingback: Podziękowanie dla Gości Weselnych – Gonić Marzenia

  4. Czy z tego przepisu wychodzą takie mocno twarde?Niewiele czau do świąt i zastanawiam się, czy robić, czy szukać innego przepisu.

    • Gonić Marzenia Odpowiedz

      Aniu, zależy od grubości pierniczków – czym grubsze tym miększe 🙂 Ja robię bardzo cienkie ok. 2 mm – i one potrzebują więcej czasu, ale jak zrobisz ok. 5 mm to śmiało do świąt zmiękną. 🙂 Miłych wypieków! 🙂

    • Gonić Marzenia Odpowiedz

      Olu, bardzo się cieszę! 🙂 Ściskam mocno.
      Ja zaczynam drugą turę. 😉

  5. Pingback: Świątecznie z Home & You! | Gonić Marzenia

Napisz komentarz